obey-robots.txt
Onderwerp bekijken
Alle modems geleverd door XS4ALL, waaronder de FRITZ!Box 7170.
 Onderwerp afdrukken
FRITZ!Box 7581 problemen
Roger
Even voor de duidelijkheid: ik heb geen VDSL-bonding. De 111/33 sync naar de straatkast om de hoek volstaat ruimschoots voor mijn 50/5 Compact contract. Diverse speedtest sites (speedtest.xs4all.nl, speedtest.ziggo.nl, speedtest.net) geven consistent 50 Mb/s down (contract capped) en 30 Mb/s up (kennelijk uncapped). Net nog even de nieuwe Android Studio gedownload: de 790 MB kwamen binnen met een strakke 5.6 MB/s. Allemaal top dus.

Een lager dan verwachte download kan allerlei oorzaken hebben: packet loss, congestie, hoge latency. Van dat laatste kun je last hebben bij sites die fysiek ver weg zijn (TCP loopt dan tegen de limiet van het receive window aan). Congestie komt binnen Nederland niet veel meer voor, maar zo nu en dan zie je nog wel eens berichten dat providers de groei van het dataverkeer niet bij weten te houden.

Packet loss is een veel voorkomende oorzaak en kan zelf weer diverse oorzaken hebben. Bij WiFi praat ik meestal al niet verder (leuk voor flexibiliteit, niet voor kwaliteit). Bij een bekabelde lokale verbinding graaf ik dieper:
  • Soms is de oorzaak al lokaal (brakke kabel, duplex mismatch, een apparaat dat het niet bijhoudt). Helaas heeft de FB geen counters voor zaken als buffer overflows, collisions of CRC-errors die je kunt uitlezen. Je zou eens kunnen beginnen met Pingbommen naar de 7581. Die van mij heeft geen enkele moeite met 'ping -l 65500 -t fritz.box' (Windows 7) terwijl in de achtergrond een grote update van de Android SDK wordt gedownload.
  • De volgende kandidaat is de DSL-verbinding. Met 'ping -l 30000 -t ping.xs4all.nl' krijg ik op mijn verbinding geen timeouts. Met hele grote lengtes (>50000) wel. Wellicht het gevolg van rate limiting ergens bij XS4ALL?
  • De volgende stap is een paar speedtests doen. Mijn lijstje aan het begin van deze post zou een startpunt kunnen zijn. Welke snelheden zie je?
Ik heb al mijn testen gedaan op een low end desktop PC met een Core i3 processor. Welterusten Wait
FB 7590 (7.57) + Repeater 1750E (7.30)
 
onno
Sinds gisteren heb ik dit modem in mijn netwerk hangen.... Ervan uitgaande dat xs4all mij een beter werkend exemplaar zou leveren dan mijn oude 7490. Deze bleef regelmatig "hangen"; althans internetverbinding bleef dan 10 sec uit.
Nu zit ik nog in de 14 dagen retourperiode dus ik kan er nog vanaf.

Ik constateer het volgende:
- verbinding tussen NT en FB lukte niet met oude ethernetkabel; alleen met nieuwe geleverde. Die is helaas 1 m tekort
Kan ik een andere langere kabel gebruiken? En mag deze ook 3 m lang zijn?
- de Ipad is verbonden met draadloos netwerk en internet maar Fritzbox ziet hem niet.
Soms kiest iPad voor connectie met repeteer maar dan gaat "durchsatz" van 100 MB naar 50 MB
Kan ik dit ergens aanpassen?
- signaal draadloos netwerk valt af en toe even weg: de iPad / iphone kunnen dit aan maar bij laptop browser/mail opnieuw opstarten. Oplossing?

Waarschijnlijk open deur maar: wat is jullie advies: terugsturen en wachten op een nieuw ter beschikking te stellen model van FB?
 
t541hoo
Een ethernetkabel mag wel 100m zijn.

Wat bedoel je met NT.

Haal die repeater er eens tussenuit. Deze zijn vaker een hinderpaal dan een verbetering.
 
onno
De NT is wat xs4all bedoelt met het kastje waar de glasvezel binnenkomt. De genoemde kabel is dus de kabel tussen dit kastje en de Fritzbox. Xs4all zegt zelf dat deze kabel niet langer dan 1,5 m mag zijn.

Die repeater had ik nu juist nodig omdat dochterlief door het beton op haar geliefde bed geen ontvangt heeft. Maar ik zal hem eens verwijderen om te kijken wat het effect is.
 
t541hoo
aha een glasvezel aansluiting dus. Ikzelf moet het hier met een VDSL basis aansluiting doen van max 20Mb down en 2Mb up. Frown

Van NT naar FB is een goede kwaliteit UTP liefst cat6 nodig en die mag zeker 3 meter zijn ondanks wat Xs4all zegt. Maar wat is de reden dat je de FB niet vlak bij het NT opstelt.

En is voor dochterlief een powerlineadapter geen betere oplossing.
 
onno
De UTP kabel bestelt:
De Fritzbox hangt net buiten/boven deur meterkast: ik heb dan ook een iets langere kabel nodig.

Het huis is voorzien van een ruime hoeveelheid beton, ook rond meterkast. Met name 5 GHz signaal komt nu beter door met FB buiten meterkast.
Behalve dan op slaapkamer dochterlief: powerlineadapter in het verleden toegepast maar daar zit dan weer geen Wifi op en iPhone weer geen netwerkaansluiting.....
 
zaza2002
Op de Powerline set van Fritz zit WiFi en UTP.
In dit huis werkt het naar volle tevredenheid.
 
Prutser

Quote

onno schreef:

De UTP kabel bestelt:
De Fritzbox hangt net buiten/boven deur meterkast: ik heb dan ook een iets langere kabel nodig.

Het huis is voorzien van een ruime hoeveelheid beton, ook rond meterkast. Met name 5 GHz signaal komt nu beter door met FB buiten meterkast.
Behalve dan op slaapkamer dochterlief: powerlineadapter in het verleden toegepast maar daar zit dan weer geen Wifi op en iPhone weer geen netwerkaansluiting.....


Powerline dingen bestaan ook in de variant waar de ene kant en bedrade aansluiting heeft en de andere kant WiFi. Een WiFi repeater die alleen dat WiFi versterkt is een draak van een oplossing omdat die halfduplex werkt. Hij ontvangt wat, buffert dat en verstuurt dat opnieuw. Je effectieve snelheid gaat daarmee dramatisch onderuit. Fritz heeft zo'n set: FRITZ!Powerline 1240E WLAN Set, of de wat goedkopere 540. De ene kant bedraad aan je router, de andere kant bij dochterlief boven het bed. En hopen dat er geen zendamateur in de buurt zit die gek wordt van de verstoring van het complete kortegolf bereik. Maar die zijn er steeds minder ...
 
onno
Daar zit dus ook een probleem: een repeater halveert de snelheid ondanks dat de software aangeeft dat verbinding tussen FB en repeater 500/300 MB bedraagt.
Feitelijk komt het WIFI signaal uit FB ook nooit boven 200 Mb

Maakt het nog uit of het een 540e, 1240e of 1260e is. De powerline heeft resp 500 Mb, 1200 mb en 1200 mb. De wifi 300 mb, 400mb en 800 Mb.

Of ga ik nu erg off-topic....
 
zaza2002
Hier wordt de 1240e gebruikt. Deze heeft echter geen ondersteuning voor 5 GHz.
 
Deze website gebruikt Awin affiliate links en Google advertenties, om deze service voor iedereen gratis te houden.
Spring naar forum:
Nieuw onderwerp Antwoorden
Gebruik BBcode of HTML om naar; 'FRITZ!Box 7581 problemen', te verwijzen!
BBcode:
HTML:
Vergelijkbare onderwerpen
Onderwerp Forum         Laatste bericht
Fritz!OS 7 Fritzbox : 731 04 sep 2023
FRITZ!OS 7.50 voor 7583, goed idee? Fritzbox : 2 15 mrt 2023
Fritz!box 7590 os 7.29 + dect Domotica : 3 04 dec 2022
Fritz Wireless Repeater 1750E WiFi : 7 07 sep 2022
Eufy Video deurbel <> Fritz!box 7590 Domotica : 14 25 jun 2022
Advertentie