obey-robots.txt
Onderwerp bekijken
 Onderwerp afdrukken
Fritz!Box 7581 telefoonboek en DECT
Roger
Nu DECT i.c.m. met de laatste beta firmware (6.85-46834 PLUS) voor Fritz!Box 7581 eindelijk behoorlijk lijkt te werken, heb ik eens het gebruik van het telefoonboek in de FB 7581 i.c.m. DECT verkend. Het prettige van een telefoonboek in de FB is dat je naam en soort nummer (home, mobile, business) op het display te zien krijgt bij een binnenkomend gesprek. De A58H gebruikt namelijk i.c.m. met een FB het lokale telefoonboek van het toestel niet voor het vertalen van nummer naar naam. Ook in de call log in de FB worden naam en soort nummer gebruikt i.p.v. het nummer zelf.

Mijn toestel is een Gigaset A58H. Met andere toestellen kan het net wat anders werken. Bij deze mijn bevindingen in de hoop dat deze ook voor de lezers van dit forum interessant zijn.

De eerste verrassing (voor de kenners ongetwijfeld geen nieuws) was dat het menu dat je op het toestel ziet deels door het toestel en deels door het basisstation wordt bepaald. Als iets uit het basisstation komt, duurt het ook even voordat de nieuwe scherminhoud verschijnt. Inhoud uit het basisstation verschijnt in elk geval bij:
  • Menu -> Instellingen -> Basisstation
  • De berichtenknop
AVM heeft ervoor gekozen in beide gevallen hetzelfde menu te presenteren met de opties Missed calls, Accepted calls, Outgoing calls, Messages, Telephone book en FRITZ!Box Version. Bij de laatste optie krijg je de FB firmware versie (152.06.85-46834) en de DECT software versie (5.32) te zien.

Als je de optie Telephone book kiest, verschijnen de namen in het FB-telefoonboek. Je kunt er doorheen scrollen of op naam zoeken. In tegenstelling tot het lokale telefoonboek op het toestel kun je daarbij ook zoeken op de eerste 2, 3, enz. letters. Vervolgens kun je het nummer bellen. Als bij een naam in het FB-telefoonboek meerdere nummers staan (private, mobile, business) krijg je eerst nog een menu om tussen die nummers te kiezen. Dat klinkt allemaal leuk, maar voordat je daadwerkelijk aan het bellen bent, ben je een hoop geklik en gescrol verder. Niet echt werkbaar.

Gelukkig kun je het FB-telefoonboek ook downloaden naar het toestel (je kunt het telefoonboek niet vanuit de FB pushen) en vervolgens als lokaal telefoonboek gebruiken. Het downloaden kan bij een groot telefoonboek best even duren: om de één of andere reden gaat de download steeds trager naarmate er meer entries gedownload zijn.

Bij het downloaden heeft AVM een keuze moeten maken die begrijpelijk is, maar ook lastig. De A58H gebruikt bij het weergeven van een entry in het lokale telefoonboek 3 regels op het display: naam, nummer en snelkeuzetoets. Voor een entry uit het FB-telefoonboek zou daar een regel bij moeten komen (soort nummer), maar daarvoor is geen ruimte. AVM heeft ervoor gekozen om naam en soort nummer te kneden tot een naam string die naar het toestel wordt gestuurd. Een entry met naam Wagemans, Pieter en soort nummer mobile wordt daarbij 'Wagemans@mo, Pieter'. Bij bladeren in het lokale telefoonboek verdwijnt de voornaam vervolgens door plaatsgebrek geheel uit beeld. Ik heb uiteindelijk ervoor gekozen om namen als Achternaam_Voornaam in het FB-telefoonboek te zetten. Daardoor wordt de naam niet opgeknipt.
FB 7590 (7.13) + Repeater 1750E (7.12)
 
Spring naar forum:
Nieuw onderwerp Antwoorden
Gebruik BBcode of HTML om naar; 'Fritz!Box 7581 telefoonboek en DECT', te verwijzen!
BBcode:
HTML:
Vergelijkbare onderwerpen
Onderwerp Forum         Laatste bericht
Fritz!OS 7 Fritzbox : 498 09 apr 2020
FRITZ BOX 7581 geen/slechte wifi: Macbook Air ''13 early 2014 Snelheid : 63 30 mrt 2020
FRITZ!Box 7581 problemen Fritzbox : 3807 23 mrt 2020
VLAN met Fritzbox 7581, fritzbox 7360 en tp-link tl-sg108e switch Algemeen : 5 20 mrt 2020
fritz tools Fritzbox : 2 29 feb 2020